Exercise 2.2: Precedent Studies, Example 2: Jiunvfeng Study by gad·line+ studio

Location: China, Daiyue District, Tai’an City, adjacent to the Shenlong Grand Canyon, to the west of Mount Tai. Jiunvfeng Study is overlooking Mount Tai, which is (according to Unesco) ‘the most famous sacred mountain of China, with exceptional historic, cultural, aesthetic and scientific value.’

The pavilion has been completed in September 2019 and the construction process took only 6 months. The whole process and components have been designed to make it during the summer with suitable weather allowing the built.

Fig. 1 Location of Jiunvfeng Studio

The back wall is built from local stone, I would like to use local material in at least part of my project, to aid sustainability. The structure is built from light steel. I like how part of the structure incorporates the sheltered balcony that follows the shape of the roof. I think I could make my pavilion half indoor / half balcony under the roof – necessary with a glass banister like in Jiunvfeng Study – to allow undisturbed views. The interior is lit by led strips installed above white membrane, producing even, dispersed light. I like this solution but my pavilion (if I went with this lighting option) would need a softer, warmer light to provide more cosy, relaxing space at night.

Fig. 2 Jiunvfeng Studio At Night – Balcony

The interior of Jiunvfeng Study is peaceful, predominantly white with large windows allowing unobstructed views of the mountains. I like the idea of glass wall offering the views. I suspect that shape and colour of the roof would help keeping the interior cool on a hot day. This is something I am conscious when considering my pavilion, I would like to avoid a greenhouse effect in my interior.

Fig. 3 Jiunvfeng Studio – Interior

The pavilions shape is adapted to the terrain of the location. We can see it very clearly in Fig. 4 below. ‘My hill’ is different shape but I should have the surrounding terrain in mind when considering the shape of the building.

Fig. 4 Jiunvfeng Studio – The Curve

List of illustrations:

Fig.1 ZY Architectural Photography (2019) Location of Jiunvfeng Studio [Photograph] At: https://images.adsttc.com/media/images/5dee/63dd/3312/fd2a/6a00/0574/slideshow/5_%C2%A9%E7%AB%A0%E9%B1%BC%E8%A7%81%E7%AD%91.jpg?1575904206 (Accessed 31/10/2020)

Fig. 2 ZY Studio (2019) Jiunvfeng Studio At Night – Balcony [Photograph] At: https://static.dezeen.com/uploads/2020/05/jiunvfeng-study-on-mount-tai-gad-line-studio-architecture_dezeen_2364_col_10.jpg (Accessed 09/11/2020)

Fig. 3 ZY Studio (2019) Jiunvfeng Studio – Interior [Photograph] At: https://static.dezeen.com/uploads/2020/05/jiunvfeng-study-on-mount-tai-gad-line-studio-architecture_dezeen_2364_col_13.jpg (Accessed 09/11/2020)

Fig. 4 ZY Studio (2019) Jiunveng Studio – The Curve [Photograph] At: https://static.dezeen.com/uploads/2020/05/jiunvfeng-study-on-mount-tai-gad-line-studio-architecture_dezeen_2364_col_3.jpg (Accessed 09/11/2020)


References

Block, I (2020) Gad Line+ Studio perches white cloud-like pavilion to overlook sacred mountain in China. At: https://www.dezeen.com/2020/05/08/jiunvfeng-study-mount-tai-china-gad-line-studio/ (Accessed 09/11/2020)


Gad·Line+ Studio (2019) Jiunvfeng Study on Mount Tai / gad·line+ studio. At:   https://www.archdaily.com/929883/jiunvfeng-study-on-mount-tai-gad-star-line-plus-studio (Accessed 31/10/20 20)

Unesco World Heritage Centre (2020) Mount Taishan. At: https://whc.unesco.org/en/list/437/ (Accessed 31/10/2020)

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
<span>%d</span> bloggers like this: